Er is de laatste tijd erg veel aandacht voor “Arabische” landen zoals Tunesië, Egypte, Libië maar ook Syrië, Bahrein en Yemen. Sommige landen hebben al jaren een toppositie als het gaat om toerisme, anderen nog geen of zijn startend. Syrië was de laatste tijd flink bezig met een opmars in Europa om meer bekendheid te krijgen als toeristisch land. Door de omwentelingen, revoluties heeft het toerisme naar de desbetreffende landen een flinke deun opgelopen. Wat de toekomst zal brengen is nu nog niet duidelijk. Mocht je toch op een veilige manier “Arabische” sferen willen proeven dan is Malta een interessante start. Malta? Ja, Malta!
Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect onder invloed van de Feniciërs, maar heeft ook sterke invloeden ondergaan van onder andere het Italiaans, het Engels en het Frans. In de bergen van Libanon wordt een taal gesproken die sterk op het huidige Maltees lijkt. Het is de enige Semitische taal die met het Latijnse alfabet wordt geschreven. De bevolking is uit verschillende nationaliteiten samengesteld. Door de aderen van de eilandbewoners vloeit dan ook Italiaans, Engels en Arabisch bloed. De overgrote meerderheid van de bevolking (ruim 96 procent) wordt etnisch als Maltees beschouwd. Circa twee procent van de bevolking is Brits. Het woord “Hallo” is bijvoorbeeld “Merhba”. Wat weer afstamt van het Arabische woord “Merhaba”. In Malta gebruiken de katholieken (98% vd bevolking) eveneens het woord “Allah” om God aan te duiden. Het “Arabisch” is ook zichtbaar in de namen van veel steden en dorpen op Malta en Gozo, zoals Marsa, Mdina, Mgarr, Mqabba, Ghajnsielem, Rabat, Xaghra, Zejtun en Zurrieq.
Arabieren hebben op Malta nieuwe gewassen, waaronder katoen en citrusvruchten, en innovatieve landbouwsystemen zoals irrigatie geïntroduceerd. Het opvallende landschap van terrasvelden is te danken aan oude Arabische landbouwmethoden. Net als dat van het buureiland Sicilië, zijn veel van de lekkernijen uit de Maltese keuken van oorsprong door de Arabieren geïmporteerd: vijgen, amandelen, zoetigheden en specerijen *
In de geschiedenis van Malta is er erg veel aandacht voor twee gebeurtenissen. Tweede Wereldoorlog waar 7000 Maltezers het leven lieten door aanvallen van Nazi Duitsland en Het Beleg van Malta. Het Beleg van Malta was een Osmaanse aanval gericht tegen de Hospitaalridders op het eiland Malta. Het beleg begon op 18 mei 1565 en eindigde op 11 september van hetzelfde jaar toen de Turken de aanval afbraken. Maltezers zien zich als de redders van Europa omdat ze de Turken hebben verslagen.
Malta telt ongeveer 400.000 inwoners, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. Hierbij komen de nog ruim 1 miljoen toeristen die jaarlijks het land bezoeken. Ook wij bevonden ons begin april in Malta. Na een prima vlucht van Ryanair vanuit Eindhoven kwamen we na drie uur vliegen aan op Luqa airport. Jaarlijks verwerkt het vliegveld ongeveer 3 miljoen passagiers. Verreweg de meeste vliegtuigen die naar Malta vliegen komen vanuit Groot-Brittannië, terwijl ook vluchten vanuit Italië steeds populairder worden. Malta heeft zon, zee, cultuur en historie. Je kunt met prachtige oude bussen goedkoop toeren door heel Malta. Tijdens een gesprek met een van de buschauffeurs kon hij vertellen dat het busvervoerbedrijf “Arriva” zal starten in Malta. Helaas voor de prachtige oude bussen. Het is een klein eiland en je ziet op verkeersborden niet lange kilometeraanduidingen. Vanuit Valetta (de hoofdstad) naar het stad Dingli (helemaal in het zuiden) duurt maar 40 minuten. Er heerst een relaxte cultuur en naast veel jonge mensen zie je ook erg veel oude mensen. Om dit probleem het hoofd te bieden is een speciaal ministerie voor ouderen ingesteld. Overal waar je komt zie je foto’s van voetballers en er wordt volop sport gekeken. Je voelt je ook heel veilig; er is een gemoedelijke sfeer in Malta. We verbleven zaterdag, zondag en maandag in Malta. Iedere avond zaten de kerken vol en kwamen na de dienst goed geklede mensen de kerk uit. Ieder dorp heeft een of meerdere kerken.
Samengevat is Malta een interessant dwergstaatlid van de EU met een rijke geschiedenis en een mix van nationaliteiten helemaal in het zuiden van het continent Europa. Malta heeft zijn strategische positie van weleer weer hervonden door gebeurtenissen in Libië en Tunesië. Wil je een stukje “Arabisch cultuur en taal” zien binnen Europa? Dan is Malta een aanrader.
*visitmalta.com